Články

Články o těhotenství, porodech, mateřství a s tím vším souvisejících tématech

Rozhovor na Kalíšek.cz

Veronika Vojáčková: "Díky svobodné menstruaci se žena učí vnímat své tělo"

O tom, že porod nemusí být bolestivým utrpením, se v poslední době začíná více mluvit. Veronika Vojáčková sama prožila tři odlišné porody. Po prvním porodu, který byl pro Veroniku fyzicky velmi bolestivý, začala hledat informace proč tomu tak bylo a jak to změnit...

Číst dál...

Strach z porodu je do určité míry normální záležitost. Ale jak poznáme, kdy bychom měly začít své obavy cíleně řešit, aby nás při porodu neovlivnily negativně a nezpůsobily zbytečné komplikace rodícímu se miminku?

Když otěhotníme, většina z nás se začne ptát po informacích, začneme zjišťovat, co nás v těhotenství čeká a jak se co nejlépe připravit na porod a příchod miminka.

Porod nás bolí proto, že jsme ve stresu. Pravda je, že porod nemusí bolet (a dokazují to mnohé příběhy žen). Ale jak na to? Základním předpokladem pro klidný, hladký a třeba i bezbolestný porod, je uvolnění, pohoda, klid...

Jenže jak se máte uvolnit, když jste celá stažená ze strachu z "té největší bolesti, která vás v životě...

Názory na přítomnost muže u porodu se liší. Jsou ženy, které si nedovedou vůbec představit, že by je v tak choulostivé situaci jejich partner viděl, jsou ženy, které se před ním prostě stydí a jsou ženy, které by bez svého muže vůbec neporodily.

Nošení miminek v šátku nebo kvalitním nosítku je tím nejlepším způsobem, jak si usnadnit péči o novorozence a minimalizovat možné potíže našich dětí. Každý novorozenec má totiž úplně stejné potřeby.

"Uvolni se a nech to na mně, já vím jak". Takovou odpověď by pravděpodobně dostala od svého miminka každá těhotná žena, kdyby se ho do bříška zeptala na to, co má při porodu dělat. Uvolnění je totiž tím pravým klíčem k hladkému, krásnému a třeba i úplně bezbolestnému porodu.

Nejlepším způsobem, jak zajistit nejkvalitnější výživu pro naše miminko a zároveň s ním upevnit citové pouto, je kojení. Neexistuje nic snazšího a přesto i dnes najdeme velké množství žen, které s ním mají problém, nebo dokonce nemohou kojit vůbec.

Porod, tak jak ho známe z televizních seriálů, je natolik chaotický a rychlý děj, že se zdá, že každá minuta je drahá. Proto nejčastěji rodíme v nám nejbližší porodnici. Ale když miminko přichází na svět, většinou je dost času na to, dojet i kousek dál, vybrat si.

Těhotenství dnes vnímáme tak trochu rozporuplně. Měly bychom se radovat a těšit na miminko, které v nás roste. Ale bohužel to tak úplně nejde, pořád se totiž něčím stresujeme a máme spoustu strachů - že potratíme, že nebude miminko zdravé, že porodíme předčasně, že nedokážeme porodit a mnoho a mnoho dalších.

Volala mi žena. Potřebovala poradit s kojením. Její čtyřměsíční syn najednou před pár týdny začal občas odmítat prso. Zdálo se jí to divné, protože nikdy s kojením potíže neměla. Ptala se, jestli bych se zajela podívat na techniku přiložení, co dělá špatně...

Jedna těhotná žena mi vyprávěla o tom, jak se svého gynekologa ptala na názor na přípravu na porod s balonkem Aniball. Jeho reakce jí šokovala. Vynadal jí, že podobné pomůcky rozhodně nejsou potřeba, že je to všechno jenom byznys a že se ženy nechávaly vždycky nastřihnout a nikdy jim to nevadilo.(!!!)

Pravidelné krvácení patří k životu každé ženy. Je jeho nedílnou součástí a přesto je tím nejvíce přehlíženým tématem dnešní doby. Na měsíčky pohlížíme jako na něco otravného, ošklivého, obtížného.

Kvalitní bavlněný šátek je vynikající a univerzální pomůckou, díky níž můžeme nosit miminko od narození až do doby, kdy ho nošení přestane bavit. Mnoho lidí odradí zdánlivá složitost jednotlivých úvazů a proto zvolí raději nosítko.

Nošení miminka milují. Rádi si užívají výhody blízkosti, které jim nabízí. Kvalitní nosítko může sloužit jako výborná alternativa k tradičnímu šátku na nošení dětí. Šátek má mnoho výhod a je v podstatě univerzální, ale je pravda, že pro ty, kteří se stydí vyjít ven ovázáni pruhem látky nebo jim připadá zdlouhavé nebo příliš složité do šátku uvázat,...

Dula je žena, která doprovází jiné ženy těhotenstvím, při porodu a pomáhá jim v začátcích mateřství. Je psychickou podporou, není zdravotnickým pracovníkem. Oproti porodní asistentce, s níž si duly lidé často pletou, nemá zdravotnické vzdělání.